Nadmetanje za Krst časni

SC Park / 15. 01. 2012. / 0 komentara

Kao i svake godine na Bogojavljenje, 19. januara, održaće se tradicionalno plivanje za Krst časni na Šumaričkom jezeru sa početkom u 12 sati, po blagoslovu Njegovog preosveštenstva Episkopa šumadijskog Gospodina Jovana, uz podršku i pomoć grada Kragujevca, a u organizaciji Svebor družine “Šumadija”.
Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika, praznik krštenja Isusa Hrista.
Njegovo preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće svetu Liturgiju u Sabornoj crkvi u Kragujevcu u 8 časova i nakon toga se kreće put jezera u Šumaricama.

Prema običaju koji je obnovljen pre deceniju u vodu se baca krst, a mladići, kojih po običaju ima 33, bore se da što pre doplivaju do njega i da ga neko od njih prvi uhvati.
Uprkos zimi, snežnim padavinama i niskim temperaturama koje se najavljuju, svake godine sve veći broj mladića, pa čak i žena izrazi želju da pliva za Krst časni, nakon zdravstvenih provera i obavljenih priprema, ulazi se u ledenu vodu.

Prošlogodišnji pobednik, nadmetanja u plivanju za Krst časni je Marko Simić, 27 godina i apsolvent na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, kao i igrač tima američkog fudbala “Divlji Veprovi”.

Ukoliko želite da se pripremite fizički za ovo nadmetanje, naša preporuka je plivanje na zatvorenom bazenu u Kragujevcu, u nekom od ponuđenih termina.

Simbol ovog praznika je zdravlje i okrepljujuće i čudotvorno dejtstvo vode, negujte svoj duh i zdravlje svakodnevno.

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube