Plivački put Ksenije Jovanović

SC Park / 6. 07. 2012. / 0 komentara

Mlada plivačka nada Ksenija Jovanović u svojoj šestoj godini ušla je u vodu sa željom da nauči da pliva, nakon toga plivanje prerasta u njenu veliku ljubav koju živi u plivačkom klubu „Radnički“. Iz sezone u sezonu, pored svakodnevnih obaveza koje mora da obavi u toku školske godine, Ksenija potpuno predano juriša na nove rekorde, usavršavanje plivačkih tehnika i teži da upliva u samu plivačku elitu. Na nedavno održanom Prvenstvu Plivačkog saveza centralne Srbije u Kruševcu, Ksenija Jovanović osvojila je tri zlatne medalje. Posvećenost i talentan uvek su zlatne boje, ova dvanaestogodišnjakinja je dokaz za to.

Na pitanje kako je odreagovala kada je saznala da Kragujevac dobija zatvoreni bazen dala je sledeći odgovor:

– Tokom ceremonije otvaranja bila sam tu, predala sam gradonačelniku Kragujevca, Veroljubu Stevanoviću makaze da preseče traku i tada je zatvoreni bazen bio zvanično otvoren. Nekako sam i sama tim činim bila deo te svečane atmosfere. Zatvoreni bazen koji je Kragujevac dobio u zadovoljava sve neophodne uslove za trening, tako da je moj najveći san ostvaren.

Priseća se trenutka kada je prvi put ušla u olimpijski bazen i kaže da je osećaj bio potpuno nestvaran. Sve što je ikada želela, kao devojčica sada je bilo tu, zbog nje i njenih drugova, sugrađana, novih plivačkih i vaterpolo nada.

Šta izdvaja plivanje od ostalih sportova ?

– Plivanje je savršen način da izvajate duh i telo, baviti se ovim sportom nema za posledicu opterećenje kičmenog stuba i zglobova. U toku godine svoju formu tempiram za dva bitna takmičenja, letnje i zimsko Državno prvenstvo. Pripreme traju oko šest meseci i tu se radi isključivo na plivačkim osnovama, plivam velike kilometraže, a kako se takmičenje bliži kilometraža se smanjuje, a pojačava se intenzitet. – govori Ksenija Jovanović u kratkoj pauzi od treninga.

Ksenija ističe da ukoliko neko želi da postane plivač najvišeg ranga mora da uloži mnogo truda, da ljudi, a posebno njeni vršnjaci ponekad ne razumeju sve njene napore i odricanja.

– Ustajem u šest sati ujutru iako sam na raspustu, od ranog jutra krećem sa vežbanjem, idem na trčanje, a nakon toga odlazim na zatvoreni bazen gde radim na samim tehnikama plivanja. I tako dva puta dnevno. Svakome ko želi da se profesionalno ostvari u plivanju ili bilo kom sportu poručujem da nikada ne odustaje od svojih snova. U plivanju postoji ta „nepravda“ u početku imaš manje treninga i mnogo brže napreduješ, kako vreme odmiče broj treninga se povećava, a napredak se usporava.

U dodiru sa konkurencijom mlada Ksenija Jovanović pokušava da suzbije tremu i početni strah za koji priznaje da je prisutan ponekad kada stane pored ivice bazena i čeka da počne plivačka borba.

Nasmejana vraća se svojim plivačkim zadacima i za kraj skromno dodaje:

– Moram još da radim da bih bila dostojna da dajem intervjue i daću sve od sebe da opravdam poverenje ljudi koji veruju u mene.

Postavite Vaš komentar

*Poštovani, komentari se prosleđuju moderatoru. Ukoliko komentar ispunjava sve definisane uslove biće objavljen.

Pošalji komentar

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube