Trener plivanja Aleksandar Ilić: Plivanje je opšta kultura!

SC Park / 26. 02. 2012. / 2 komentara

Plivanje je po svemu sudeći probudilo ogromno interesovanje građana Kragujevca i okoline. Zbog velikog broja mejlova i pitanja, koja posetioci zatvorenog bazena svakodnevno postavljaju osoblju na info pultu, porazgovarali smo sa trenerom plivanja – Aleksandarom Ilić. On plivanje definiše kao pismenost i opštu kulturu. Govori o neverovatnom osećaju koji proizvodi plivanje, prenosi nam iskustva “iz vode” i daje jasne činjenice koje plivanje svrstavaju u red najdelotvornijih sportova.

Vi u bazenu i van njega?

Aleksandar Ilić, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i diplomirani trener plivanja. Završio sam, Fakultet za sport I fizičko vaspitanje u Novom Sadu.

Kada je plivanje “ušetalo” u Vaš život?

Proplivao sam sa 5 godina na moru, a nakon par godina sam dobio i prvog instruktora plivanja, takođe na moru, a zatim i u Kragujevcu, naravno samo leti, pošto zimi nismo imali gde da plivamo!

Kako je nekada bilo bez zatvorenog bezena vama plivačima, trenerima, klincima koji tek ulaze u svet vodenog sporta?

Do kraja prošle godine smo putovali za Paraćin i Potočac tri, četiri puta nedeljno, radnim danima smo se vraćali i posle ponoći, dok su klinci ujutru morali da idu u školu, prelazili smo 2500km mesečno, tako da samo možete da zamislite njihove muke. Ako su oni u tom uzrastu (osnovna škola) mogli sve to da podnesu, onda ja ne smem da se žalim.

Kakvi su danas uslovi za razvoj plivanja u Kragujevcu?

Danas je sve mnogo drugačije, imamo, možda i najbolje uslove u Srbiji, ali ponavljam možda, da se i vi ne biste opustili, nego da težimo savršenstvu. Sa SC “PARK” imamo odličnu saradnju, počevši od direktora, spasilaca, momaka na održavanju, pa do radnica za pultom.

Jedan trening iz vašeg ugla?

Ja držim dva treninga dnevno, koji traju po 2 sata, u 8 sati i u 19 časova. Na jutarnjem treningu plivamo po dužini, na 50m, što retko ko ima u Srbiji, a na večernjem na 25m. Pošto već 3 godine radim sa istim klincima i dobro smo se upoznali, pa koristim priliku i njih da pohvalim, i moram da imenujem klince koji se ističu radom i vredno rade za predstojeće državno prvenstvo, tako da bez Nikole Milosavljevića, Lazara Karića, Nikole Jovića, Nikole Vukića, Ksenije Jovanović, Milice Čanić, Tamare Stojković to sve ne bi imalo smisla! Tu je i mlađi deo ekipe od koje očekujemo vredne rezultate u skorijoj budućnosti! Odlazak na trening mi je omiljeni deo dana!


PK Radnički

Šta daje posebnu notu plivanju, šta je Vas lično privuklo i zašto ga savetujete ostalima?

Kao što sam rekao na početku, od malih nogu sam zavoleo plivanje, iako nisam tada ni znao njegove pozitivne efekte, a danas preporučujem svima od 5 do 95 godina (koga posluži zdravlje i sreća, ali te godine se i dožive zahvaljujući plivanju i zdravom načinu života). Plivanje je jedan od retkih sportova gde je telo aktivno u vodoravnom položaju i samim tim je olakšan i rad srca, još jedan rozlog je što su u plivanju retke povrede, skoro da ih i nema i na kraju krajeva plivanje je pismenost i opšta kultura.

Kakve su Vaše prognoze kada je plivanje u pitanju?

Ne volim nikada da dajem prognoze što se tiče rezultata i šampiona, ali sam veliki optimista, jer imamo talentovane i vredne klince, a na nama trenerima je da “krademo” znanje i da se usavršavamo da bi ti isti klinci postigli svoj maksimu!
Generalno, mislim da će za par godina sve doći na svoje mesto i da ćemo moći da stanemo rame uz rame sa vodećim klubovima u Srbiji.

Šta ima voda, što tlo nema iz ugla jednog plivača?

Voda je specifična sredina i sportisti koji treniraju na tlu, slabo se snalaze u vodi, mada se može reći i obrnuto. Sama predstava o svakom delu tela koju imate kada ste na tlu, u vodi potpuno nestane, jer morate misliti na dosta drugih stvari – disanje je otežano, položaj tela koje tone, naravno sve to ako se slabo snalazite u vodi. Moji klinci vole da kažu da “lete” jer nisu na zemlji, mada nisu ni u vazduhu, ali osećaj kada znate pravilno da plivate je neverovatan.

Vaš savet za kraj?

Savet za sve klince da budu uporni, čak I kada im dosadi da gledaju jedne te iste pločice.

2 komentara

  • Biljin Miki

    Svaka cast mentore, samo nastavi ovako da radis i Olimpijada ce doci! Sportski pozdrav!

  • Anonymous

    Plivanje je pismenost i opšta kultura !!!

Postavite Vaš komentar

*Poštovani, komentari se prosleđuju moderatoru. Ukoliko komentar ispunjava sve definisane uslove biće objavljen.

Pošalji komentar

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube